Monday, November 16, 2009

מונסון

האוויר לח ונעים, וכל נשימה ממלאת את הגוף. על המרפסת המקורה בבקתה ביער אפשר לשבת בתחתונים ולהשקיף על העולם. משמאל נמצאת בריכת בוץ קטנה שקולטת אל תוכה את טיפות הגשם באדוות קטנות וזריזות ועץ משכשך את ענפיו בתוכה. לפנים פרושים שיחים רטובים וענף כרות אחד רובץ ביניהם. מימין נמתח שביל בוצי אל הבקתה המרכזית, עובר בדרך ליד השירותים האקולוגיים שהופכים את הצואה האנושית לזבל איכותי שעובר בדליים ליער ומאכיל את העצים שאנחנו נוטעים. מדי פעם עובר על השביל מישהו עם מטריה או מעיל גשם סינטטי או סתם ככה, יחף בבוץ, בזריזות כדי שלא להרטב יותר מדי.

הגשם יורד ללא הפוגה מאז אתמול. בתחזית מזג האויר זה מוגדר כממטרים פזורים, אבל איש אינו יודע לנבא: ישנם ימים בהירים, ישנם ימים כמו אתמול בהם הבוקר גשום ואחר הצהריים בהיר, וכולם ממהרים לעשות כביסה. וישנם ימים כמו השבת הזו, בה הגשם לא מפסיק אפילו להרף עין ומאלץ אותך לוותר על התוכניות ולהשאר בבקתה החמימה.

החיים בחווה הם חיי אדמה: הכל עשוי מחומרים טבעיים, והעבודה בנטיעת עצים וביצירת מחסומי עפר בכדי לאגור את מי הגשם ולהעלות את מפלס מי התהום מותירה את הידיים מכוסות יבלות ובוץ. וכמה שאנחנו קרובים לאדמה, המונסון מקרקע עוד יותר. האנשים מעט מופנמים יותר, נסגרים מאחורי מחסות פיזיים ורגשיים. השבילים הבוציים והממטרים שבאים בהפתעה הופכים את היציאה לעיר הקרובה לאתגר שרבים מעדיפים לוותר עליו. הכל רטוב ולח, השמש מסתתרת, אבל הטמפרטורה הגבוה יחסית מעניקה נחמה.

ואחרי הגשם מגיעים כמה ימים חמים ושטופי שמש, ואיתם אורחים לא רצויים: להקות יתושים משגשגות בשלוליות שניקוו ביער והן אינן מהססות לסעוד את ארוחותיהן מגופם ודמם של שוכני היער האנושיים. ישנם רגעים בהם כל מה שאתה רוצה זה לטבול באמבטיה של אלוורה. אבל השמש מלטפת את העורף, וכתחליף הולם הולכים אחרי העבודה לטבול בבריכות הבוץ, בהן שוחים כשהשמש מאירה וגם כשמטפטף. ולפעמים אתה פשוט עולה על האופנוע ונוסע לעיר, ומגיע לשם רטוב עד לשד עצמותיך, ויושב בבית קפה ושותה שוקו חם עם מאפה וחושב שאחרי הכל הוא לא כזה נורא, המונסון הזה.

Sunday, November 1, 2009

טאמילנאדו אקספרס

השבוע ראשון כאן ונסיעת הרכבת הארוכה שבאה אחריו היו תזכורת מופלאה, מכאיבה, מרגשת, מטלטלת, מעייפת וחזקה לחוויה שלי בהודו. מהרגע הראשון הרגשתי תחושות מוכרות, פגשתי מקומות ופנים שהיו חקוקים עמוק בתוכי, ונדמה שאת המילים שכתבתי בימים האלה כבר כתבתי בעבר, במהלך המסע הקודם. לא מעט פעמים מצאתי את עצמי נזכר במילים ההן, מבקש לכתוב אותן שוב.

אני מניח שהדברים יהיו מעט שונים עכשיו. אני נוסע לבלות תקופה ממושכת במקום אחד, במחוז אחד, במדינה אחת ומיוחדת בהודו. זה מורגש כבר על הרכבת, הטאמילנאדו אקספרס. עוד על הרציף בדלהי ניתן היה לזהות שרוב הנוסעים על הרכבת הזו הם טאמילים, פניהם השחורות המחייכות מקיפות אותי ונסכות תחושה שאני בכיוון הנכון – דרומה. מי שמדרים, מחכים.

אם עד עכשיו להכל היה ניחוח מוכר, עכשיו צפויים להצטרף אליו טעמים חדשים: לחיות בחווה אקולוגית וטבעונית (סדהנה פורסט), בתוך קהילה בינלאומית (אורוויל, שבעבר כבר כתבתי שעלי לחזור ולהכיר אותה לעומק), במדינה הדרומית, האקזוטית והמסקרנת טאמיל נאדו שהשאירה עלי רושם כה גדול בביקור הקצר הקודם.

הרכבת חוצה את מישורי הדקאן הנרחבים, ואחרי לילה ויום ועוד לילה מתקרבת לצנ'אי ועוצרת לבסוף בתחנת הרכבת המפורסמת שבנו הבריטים בעיר שנקראה אז מדראס. המהאטמה עצמו ירד בתחנה הזו מרכבת שעשתה את אותה הדרך. בוקר חדש מתחיל, הרפתקאה חדשה מתחילה.